Vydatná podzimní polévka

posted in: sklizeno | 0

 

Základní záchranou do studených dní jsou polévky. Zatímco v létě je připravuji stylem volného průběhu zahradou, na podzim a v zimě se vděčně přimykám k tradičním surovinám, hlavně skladovatelné zelenině a všemožným luštěninám a obilovinám. Tady si podávají ruce dávné kuchařky napříč kulturami a nakonec není podstatné, zda se váš (pod)zimní hrnec bude podobat spíše toskánské ribollitě nebo české čočkovce.

 

36-polevkazimni2

 

Na tuhle polévku, která dokonale zasytí a přitom strávníky nepřeválcuje do útlumu, lze použít široké spektrum surovin, které jsou v dosahu. Ráda si občas pomůžu plechovkou hotové cizrny nebo fazolí, protože ne vždycky je luštěnina plánovaná a předem namočená. Tentokrát se vyplatí zapomenout na (jinak skvělý) mixér a krémové varianty, a namísto toho se pohodlně oddat jednotlivým barvám a strukturám. Na velký hrnec pro 4 – 8 lidí podle toho, zda to bude hlavní jídlo nebo ne, se hodí:

 

základ

cibule – aspoň 2 velké 

česnek – 3-4 pěkné stroužky

bylinky (sušené anebo ještě čerstvé, případně z mrazáku) – například: 2 větvičky libečku, hrst lístků šalvěje, špetka dobromysli

olej na orestování

 

zelenina

2-4 mrkve nakrájené na kolečka či ponechané vcelku a krájené nakonec, máte-li to tak raději

¼ bílého zelí nakrájeného na nudličky

6 brambor nakrájených na kostičky

2 hrsti růžičkové kapustičky, případně svazek mangoldu či jiné listové, tmavě zelené zeleniny

 

dosycení

rychlé varianty: 1 konzerva (400g) fazolí (jsou skvělé máslové přírodní, ale i v tomatě včetně šťávy) / šálek ovesných vloček / šálek loupané červené čočky / velká hrst ječných krup

pomalejší varianty s přípravou: předem uvařené luštěniny (cizrna, fazole, hrách, tmavozelená čočka…)

 

dochucení

sůl a pepř

oblíbené koření, jehož se netřeba ostýchat: špetka koriandru nebo chilli papričky, trochu nového koření a bobkového listu…

 

36-zimnipolevka

 

Základnu“ pozvolna, důkladně osmahneme na troše dobrého oleje v prostém pořadí: cibule dozlatova, potom na jemno nasekaný česnek a nakonec k rozvonění zelené bylinky, které máme k dispozici (dobré jsou i mražené). Tento postup se hodí i při přípravě omáček nebo jiných jídel – mírné opečení bylinkám dodává nezaměnitelnou sílu.

Jakmile jsme spokojeni, zalijeme prostě vodou a povaříme s nakrájenou zeleninou. Pokud přidáváme luštěniny z plechovky, bude jim stačit opravdu jen chvilka před koncem. V opačném případě – třeba u skvělé červené čočky, kterou netřeba předem namáčet – je ideální přidat tuhle složku hned se zeleninou. A u cizrny nebo fazolí je lépe uvařit si je předem. Dochutíme kořením a po přibližně 20 minutách lze polévku vyhlásit za hotovou a na talíři případně posypat ještě kostičkami opečeného chleba.

 

36-polevkazimni3

 

Leave a Reply