Právě teď začíná období, kdy se hodí přesunout ještě více ke kořenům, a to doslova. Pečená kořenová zelenina se najednou na talířích vyjímá patřičněji než (jen) studené lehké saláty – voní, zahřeje, povzbudí.
Do hry vstupují zajímavé chuťové odstíny i zdravotní přínosy. A co je neméně důležité, kořenová zelenina je právě teď hvězdou lokálního a sezónního charakteru. A to je míněno jako výhra! Měl by to být i jeden z aspektů při rozhodování, co tentokrát vařit (tedy ideálně a co nejčastěji z čerstvých – domácích, tj. českých – konkrétních – neanonymních surovin).
Variací je opět bezpočet, záleží, co zrovna potkáte na záhonech nebo na trhu. Níže uvedený recept je proto spíše nezávaznou inspirací.
základní materiál:
• topinambur
• mrkev
• řepa
(celer, brambory, tuřín, …)
zásadní ochucení:
• rozmarýn, libeček, tymián, šalvěj – hojně, výběr dle libosti a dostupnosti
• cibule, česnek – nešetřit!
• sůl, pepř – jako v císařově kuchyni čili „přiměřeně“
• olej – několik polévkových lžic dle množství
Zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka a/nebo klínky. Cibuli, česnek a bylinky nasekáme. Vše smícháme ve vhodném pekáčku nebo na vyšší vrstvu na plechu, pokapeme olejem a rovnoměrně osolíme a opepříme. Pečeme přibližně 45 minut při 170⁰ – vždy samozřejmě záleží na typu trouby, na množství pokrmu, na hrubosti krájení i na kuchařově trpělivosti. Jídlo chutná dobře s chlebem nebo rýží, vynikající je s ječnými kroupami, které lze uvařené vmíchat do hotového pekáčku, aby se pěkně obalily vzniklou šťávou a všemi voňavými chutěmi.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————
Slunečnice topinambury jsou velmi nenáročné a odolné, ač invazivní vysoké rostliny, jejichž hlízy lze konzumovat jak syrové (chutnají trochu jako oříškové, jemnější kedlubny), tak v různých tepelných úpravách. Často a oprávněně jsou doporučovány při odlehčovacích dietách a také pro diabetiky, protože neobsahují škrob a naopak vysoké množství inulinu. Obsahují také železo, křemík, draslík a vitamín C a celkově jsou oceňovány jejich antioxidační a dietetické vlastnosti.
Leave a Reply
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.