Jedlé kvítí na výsluní

posted in: kompost | 0

p-kvetinovakucharka-titul-web

 

Poslední dobou se do hledáčku gurmánů, tvůrců receptů a zahradníků dostává čím dál častěji téma jedlých květin a planých bylin, vhodných ke konzumaci a dekoraci pokrmů. Jsou to skvělé zprávy, které souvisí s rostoucím zájmem o zdravější vaření a potěšení z jídla, a v neposlední řadě s otevřenějším (a zároveň tradičnějším) pohledem na dary přírody, ať už v zahradě nebo v „divočině“.

Nepostradatelnou knihou je v tomto směru „Květinová kuchařka“ od Jany Vlkové, na kterou nedávno navázal i bonus v podobě Notesu květinové kuchařky. Kombinace originálního herbáře a neobvyklé kuchařky v sobě spojuje maximální vizuální lákavost (která podněcuje k tomu, přenést teorii do praxe), příjemný humor (potěší unavenou mysl) a hlavně velmi poučený vhled do světa zahradních i divokých bylin. Autorka je sympatickým průvodcem od brzkého jara do pozdního léta, který však hlavní slovo ponechává samotným uměleckým dílům přírody.

Čili ztělesněná pozitivní inspirace. 

 

Jana Vlková

Květinová kuchařka. Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Smart Press, 2015, 288 stran

 

p-kvetinovakucharka-celkove

Variaci na tento ořechový likér naleznete v rubrice „Sklizeno“ – neboť podzim bez ořechů, to by nešlo!

 

Leave a Reply